Skróty klawiszowe:
Strona główna » Aktualności » Lekcja savoir vivre’u
Wybierając się do eleganckiego lokalu szczególnie należy dbać o dobre maniery. W takim miejscu zarówno jedzenie, jak i zachowanie musi odpowiadać ogólnie przyjętym zasadom. Manager restauracji p. Robert Koclęga opowiadał naszym uczniom, jak należy zachowywać się w restauracji, czego nie powinno się robić, co to jest etykieta biznesowa i zasady savoir vivre.
Opowiedział również o zastawie na stole, wyjaśnił do czego służą poszczególne sztućce, a także jak prawidłowo odkładać sztućce na talerzu po skończonym posiłku, aby zakomunikować kelnerowi: „Dziękuję, skończyłem/-am”.
Nasze dobre maniery świadczą o nas samych. Sposób zachowania może wpłynąć w znacznej mierze zarówno na nasze życie osobiste jak i zawodowe. Człowiek znający zasady savoir vivre'u jest postrzegany jako człowiek obyty, światowy i kulturalny. Tego właśnie życzymy naszym uczniom w przyszłości!
czytano: 950 razy
autor: sp3dzwonosierbowice.pl
data dodania: 2018-03-19 17:06:51
Szkoła Podstawowa nr 3 w Dzwono-Sierbowicach
Dzwono-Sierbowice 2, 42-436 Pilica
e-mail: dzwonosierbowice@poczta.onet.pl
tel.: 32 6735005
e-mail: dzwonosierbowice@poczta.onet.pl